Maejo Information Technology and Innovation Journal (MITIJ)
 Search | First Page   
 
 
 
» Home
» Current Issue
» Archives
» Journal Search/Article
» Register (OJS/PKP)
 

                               :: Article details ::
Return to search menu 
Article name
Maximum profit analysis of roasted coffee beans production: a case study of Doi Langka Thep Sadej Coffee, Doi Saket, Chiang Mai
Article type
Research article
Authors Chaowantana Kernklang(1), Supansa Maenyam(1), Auttaya Somsri(1), Pattanapong Tianchai(1) and Phikul Sridarat(1*)
Office Department of Mathematics, Faculty of Science, Maejo University(1) *Corresponding author: phikul@mju.ac.th
Journal name Vol. 11 No.3 (2025): September - December
Abstract

          This research aims to study the optimal production quantity of each type of roasted coffee beans for the maximum profit using the simplex method and Big-M technique. A case study: DTC FOOD PRODUCTS company, under the brand SUCHADA, sources its coffee beans from Doi Langka, Thep Sadej Subdistrict, Doi Saket District, Chiang Mai, which has been granted a Geographical Indication (GI) certification. The roasted coffee beans products are categorized into three processing methods: Washed Process, Dry Process, and Honey Process. Each method includes three roasting levels: Light, Medium, and Dark, resulting in nine variations, along with Drip Coffee, making a total of ten product types. The study involves data collection, on-site surveys, modelling of linear programming problems and data analysis to determine the optimal production quantity. Calculations are performed using Microsoft Excel program to ensure accurate results.
             Upon conducting the operational analysis, it was determined that in the absence of a specified daily production requirement, the application of the Simplex method suggests that the optimal production strategy involves manufacturing either 343 bags per day of Light Roast Dry Process coffee beans or Light Roast Honey Process coffee beans, in addition to 205 bags per day of Medium Roast Drip Coffee. This production plan yields a maximum daily profit of 89,967.50 THB. Conversely, when daily production requirements are imposed and the Big-M Simplex technique is employed, the optimal production configuration comprises 338 bags per day of either Light Roast Dry Process or Light Roast Honey Process coffee beans, 1 bag per day of Medium Roast Washed Process coffee beans, 4 bags per day of Dark Roast Washed Process coffee beans, and 205 bags per day of Medium Roast Drip Coffee. This arrangement results in a maximum daily profit of 89,792.50 THB.

Keywords Optimization; Linear Programming; Simplex method; Big-M Technique
Page number 258-277
ISSN ISSN 3027-7280 (Online)
DOI
ORCID_ID 0009-0001-9205-2232
Article file https://mitij.mju.ac.th/ARTICLE/R68033.pdf
  
Reference 
  จินตนา จูมวงษ์. (2543). เอกสารประกอบการสอน วิชา คศ 103 คณิตศาสตร์ 1. เชียงใหม่: ภาควิชาคณิตศาสตร์และสถิติ คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยแม่โจ้.
  จีรวรรณ พัชรประกิติ, รัตติกาล จักรวาลย์ และนพพร พัชรประกิติ. (2567). การหาค่าเหมาะที่สุด ของการผลิตผ้าบาติกโดยใช้วิธีซิมเพล็กซ์อย่างรวดเร็ว. วารสารวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัย บูรพา, 29(1), 147-158.
  โชติกา กุหลั่น, โชติรส ฤทธิ์บำรุง, ชลธิดา ปัญจะรักษ์ และพิกุล ศรีดารัตน์. (2564). การหากำไรสูงสุด ของการผลิตข้าวแต๋น ในอำเภอสันทราย จังหวัดเชียงใหม่ โดยวิธีซิมเพล็กซ์. ใน: รายงานสืบ เนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์ เทคโนโลยีและนวัตกรรม (มหาวิทยาลัยแม่โจ้) ครั้งที่ 2 (หน้า 533-551). เชียงใหม่: คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัย แม่โจ้.
  สุพัตรา แลดี. (2564). การเปรียบเทียบองค์ประกอบของสารตั้งต้นของสารให้กลิ่นรสของกาแฟ พันธุ์อะราบิกาและผลของการคั่วต่อคุณภาพทางเคมีกายภาพ และทางประสาทสัมผัสของ กาแฟ. (วิทยานิพนธ์ปริญญา วท.ม. (การพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร)). มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ https://cmudc.library.cmu.ac.th/frontend/Info/item/dc:164216
  Aldino, A. A., & Ulfa, M. (2021). Optimization of Lampung Batik production using the simplex method. BAREKENG: Jurnal Ilmu Matematika dan Terapan, 15(2), 297–304.
  Coffee Press. (2564). เมล็ดกาแฟ Washed, Natural หรือ Honey Process เรื่องที่คนรักกาแฟ ทุกคนควรรู้. ค้นเมื่อ 25 กุมภาพันธ์ 2568. ค้นจาก https://coffeepressthailand.com/2020/08/21/coffeeprocessing/
  Girma, B., & Sualeh, A. (2022). A review of coffee processing methods and their influence on aroma. International Journal of Food Engineering and Technology, 6(1), 7-16. http://doi.org/10.11648/j.ijfet.20220601.12
  Krishnan, S. (2013). Current status of coffee genetic resources and implications for conservation. CAB Reviews, 8(16), 1-9. http://doi.org/10.1079/PAVSNNR20128016_2013
  Noppakoonwong, U., Khomarwut, C., Hanthewee, M., Jarintorn, S., Hassarungsee, S., Meesook, S., Daoruang, C., Naka, P., Lertwatanakiat, S., Satayawut, K., Pereira, A.P., Silva, S.M.C., & Varzea, V.M.P. (2015). Research and development of arabica coffee in Thailand. In Proceedings of the 25th International Conference on Coffee Science (pp. 42-49). Armenia, Colombia: Association for science and information on coffee (ASIC).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Return to search menu
       
Editorial Board of Maejo Information Technology and Innovation Journal MAEJO UNIVERSITY
No. 63 Moo 4, Nong Han Subdistrict, San Sai District, Chiang Mai Province 50290  mitij@mju.ac.th